چگونه می‌توان شرکت منحل شده را مجدد احیا نمود؟

زمان مطالعه: ۴ دقیقه

شرکت تجاری چیست؟

بر اساس ماده ۲۰ قانون تجارت، شرکت‌ها به هفت قسم، تقسیم می‌شوند:

  1. شرکت سهامی. (شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است.)
  2. شرکت با مسئولیت محدود. (ماده ۹۴: شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هر یک از شرکاء بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد؛ فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است.)
  3. شرکت تضامنی. (ماده ۱۱۶: شرکت تضامنی شرکتی است که تحت اسم مخصوصی برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می‌شود؛ اگر دارایی شرکت برای تأدیه تمام قروض کافی نباشد هر یک از شرکاء مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است، هر قراری که بین شرکاء بر خلاف این ترتیب داده شده باشد در مقابل اشخاص ثالث کان‌لم‌یکن خواهد بود.)
  4. شرکت مختلط غیر سهامی. (ماده ۱۴۱: شرکت مختلط غیر سهامی شرکتی است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوصی بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل می‌شود؛ شریک ضامن مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی‌های شرکت پیدا شود، شریک با مسئولیت محدود کسی است که مسئولیت او فقط تا میزان سرمایه‌ای است که در شرکت گذارده و یا باید بگذارد، در اسم شرکت باید عبارت – شرکت مختلط – و لااقل اسم یکی از شرکاء ضامن قید شود.)
  5. شرکت مختلط سهامی. (ماده ۱۶۲: شرکت مختلط سهامی شرکتی است که در تحت اسم مخصوصی بین عده شرکاء سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل می‌شود. ‌شرکاء سهامی کسانی هستند که سرمایه آنها به صورت سهام یا قطعات سهام متساوی‌القیمه در آمده و مسئولیت آنها تا میزان همان سرمایه است که در شرکت دارند. ‌شریک ضامن کسی است که سرمایه او به صورت سهام در نیامده و مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود در صورت تعدد شریک ضامن مسئولیت آنها در مقابل طلبکاران و روابط آنها با یکدیگر تابع مقررات شرکت تضامنی خواهد بود.)
  6. شرکت نسبی. (ماده ۱۸۳: شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته.)
  7. شرکت تعاونی تولید و مصرف.

شرکت‌ها چگونه منحل می‌شوند؟

برای هر یک از شرکت‌های هفت‌گانه روش‌های خاصی برای انحلال وجود دارد. برخی از این شرایط در مواد گوناگونی از قانون تجارت و لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت ذکر شده است. لذا با توجه به نوع شرکت می‌توان از آن برای انحلال شرکت استفاده نمود. این انحلال‌ها گاهی به صورت قهری و گاهی به صورت اختیاری و توسط شرکای شرکت انجام می‌شود.

چگونه می‌توان شرکت منحل شده را مجدد احیا نمود؟

همان‌گونه که قبلاً بیان شد،‌ شرکت‌های تجاری با شرایطی قابلیت انحلال را دارند. به‌طور مثال با ورشکست شدن یا با اتمام زمان در شرکت‌های زمانی و یا انجام هدفی که برای آن تشکیل‌شده باشند. یا مثلاً با مصوبه مجمع سهامداران و یا حتی در برخی از موارد با حکم دادگاه این شرکت‌ها منحل می‌شوند.

چندی پیش یکی از شرکت‌های زیرمجموعه موکلم با تشخیص مجمع عمومی منحل شد و برای امر تصفیه شرکت، مدیر انتخاب و تشریفات قانونی برای ختم امور آغاز شد. در این میان مجمع تصمیم به احیای شرکت منحل شده به علت ایجاد شرایط جدید نمود و برای این امر موضوع برای بررسی و ارائه راه‌حل به من ارجاع گردید!

اما واقعاً راه‌حل چه بود؟

برای راه‌حل موضوع چندین هفته وقت صرف شد. به علت نبود پرونده‌های مشابه و همچنین نبود نظریات قابل اتقان یافتن یک راه‌حل درست و قانونی سخت به نظر می‌رسید. مجبور شدم کتاب‌ها، مقالات، رأی‌های دادگاه را چندین بار مطالعه کنم و محشاهای مختلف و تقریرات متنوع حقوق تجارت را بخوانم و با دوستان بسیاری مشاوره و بحث کنم تا راه‌حل اساسی را پیدا کنم.

از طرفی اداره ثبت شرکت‌ها نیز گفته بود امر احیای شرکت منحل شده تنها از طریق دادگاه امکان‌پذیر است؛ و این اداره رأساً مبادرت به چنین کاری نخواهد نمود. هرچند که معتقدم، عدم احیای شرکت توسط این نهاد قانونی، غیرقانونی است؛ و این اداره قانوناً تکلیف به احیای شرکت پس از تصمیم و تصویب مجمع را داراست. به‌هرحال، تصمیم گرفتم راه‌حل نهایی را برای ثبت در یادها و شاید راهنمایی برای دیگر همکاران و دوستان با شما به اشتراک بگذارم.

برای احیای شرکت منحل از طریق تصمیم مجمع، کافی است صورت‌جلسه احیای شرکت را به علت «وجود شرایط جدید در شرکت» تا قبل از ختم تصفیه تهیه و به تصویب تمامی سهامداران برسانید. سپس با ارائه دادخواست با خواهانی ذی‌نفعان و خواندگی شرکت و مدیر تصفیه، امر احیا را از دادگاه تقاضا نمایید. دادگاه بر اساس مصوبه مجمع و با توجه لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مخصوصاً بند ۴ ماده ۱۹۹، ۲۰۸، ۲۱۲، ۲۱۷ و ۲۲۱ اقدام به احیای شرکت منحل شده خواهد نمود.

در صورتی که شما نیز خواهان احیای شرکت منحل شده هستید می‌توانید برای این کار با من تماس بگیرید، من به همراه همکارانم سعی خواهیم نمود از ابتدا تا انتهای پرونده در کنار شما بوده و با ارائه مشاوره و یا ارائه خدمات وکالت همراه و یاری‌رسان شما باشیم. موفق باشید.

بر اساس نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه امکان احیای شرکت منحل شده وجود ندارد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
شرکت تجاری پس از انحلال، به جز رسیدگی به امر تصفیه، حق هیچ گونه فعالیت بازرگانی و معامله تجاری را ندارد ؛ مگر معاملاتی که برای انجام تعهدات قبلی آن لازم باشد. بنابراین، با انحلال شرکت می توان گفت که شخصیت حقوقی آن از لحاظ تجاری منتفی گردیده و ماده ۲۰۸ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت هم بقاء شخصیت حقوقی شرکت را پس از انحلال، صرفاً از جهت انجام امور مربوط به تصفیه و خاتمه دادن کارهای جاری و انجام تعهدات آن، تأیید نموده است، والاّ از جنبه فعالیت های تجاری، شخصیت شرکت منتفی گردیده است. بنابراین، چون تشکیل شرکت و ایجاد شخصیت حقوقی برای آن باید طبق ضوابط و شرایط قانونی باشد و برای احیای شرکت، ساز و کار قانونی برای حمایت از طلبکاران و سهامداران اقلیت پیش بینی نشده است و اجازه احیاء شرکت با تصمیم مجمع عمومی فوق العاده یا کل سهامداران موجب تضییع حقوق اشخاص می گردد، راه اندازی مجدد شرکت منحل شده، جز باتشکیل مجدد آن ، برابر مقررات قانونی ممکن نیست.

۷ دیدگاه برای چگونه می‌توان شرکت منحل شده را مجدد احیا نمود؟

  1. محمدی گفت:

    سلام
    آیا تا کنون نمونه ای از این موضوع که دادگاه حکم به احیاء مجدد شرکت منحله را صادر کرده وجود دارد ؟

  2. بهفر گفت:

    سلام شرکتی چندین سال است که منحل شده، سوال اصلی بنده اینجاست که آیا میتوان با همان اسم دوباره شرکت را احیا کرد؟ اسم شرکت دو سیلابی بوده است!

  3. اکبرزاده گفت:

    سلام درصورتی که شرکتی درحال تصفیه مدیر تصفیه ختم تصفیه اعلام نموده است. آیا می توان شرکت را احیا نمود. لازم به ذکر است شرکت ختم تصفیه اعلام نموده

  4. مریم گفت:

    سلام وقت بخیر شرکتی در سال ۹۲ در روزنامه رسمی منحل شده ولی میر تصفیه فوت کرده و شرکا نیز بد از مدتی < از انحلال پشیمان شدند ایا امکان برگشت شرکت وجود دارد؟

  5. هادی گفت:

    سلام وقت بخیر شما وکالت پرونده ای دقیقا به همین شکل رو قبول می کنید شرکت توسط اعضا منحل شده هنوز در حال تسویه حساب است و قصد احیا آن را دارند ۰۹۱۹۱۱۲۹۶۲۳

  6. دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    2 × 1 =